Rūkytas ešerys – labai paprastas ir skanus patiekalas, kuris tikrai pradžiugins draugų kompaniją, ypač šalia vandens su gaivinančiu gėrimu. Paruošti šią žuvį nėra sudėtinga, svarbiausia – tinkamai ją apdoroti ir išrūkyti. Rūkytas ešerys gaunasi sultingas, švelnus, su dūmo aromatu. Be to, šis patiekalas yra natūralus, be dirbtinių priedų.
Keli patarimai prieš pradedant rūkyti ešerį
- Jei rūkote ešerį ant vyšnios medienos, ešerys bus sodriai auksinės spalvos; ant obels – šviesesnės.
- Galite naudoti įvairių medžių drožles, pavyzdžiui, ąžuolo, klevo ar vaismedžių, išskyrus kriaušę.
- Po sūdymo žuvį patariama sudėtį į tvirtą maišą ir gerai supurtyti.
- Žuvį galima ne tik sūdyti, bet ir šiek tiek išdžiovinti. Po 15-20 minučių sūdymo išimkite žuvį ir palikite 20-30 minučių džiūti.
- Karštai rūkytos žuvies nelaikykite kambario temperatūroje. Po paruošimo laikykite šaldytuve iki 5-7 dienų.
- Karštam rūkymui geriausiai tinka nedidelio dydžio žuvys. Rekomenduojama rūkyti panašaus dydžio žuvis, kad išsirūkytų visos tolygiai.
- Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais: maltas kalendras, krapų sėklos, kvapusis pipiras, paprika gali suteikti naujų skonių. Taip galėsite kiekvieną kartą atrasti šiek tiek kitokį skonį ir išsirinkti mėgstamiausią receptą.
- Rūkymui naudokite tik lapuočių medžių drožles. Net mažas spygliuočio gabalėlis gali viską sugadinti.
Žuvies paruošimas rūkymui
Ešerius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir išvalykite. Padėkite žuvį ant pjaustymo lentos, pilvą prapjaukite peiliu nuo užpakalinio peleko iki galvos. Rankomis išimkite vidurius ir kruopščiai nuplaukite žuvį. Galvą ir žiaunas galite palikti arba pašalinti – kaip pageidaujate. Žvynus reikia palikti.
Žuvies sūdymas
Dėkite žuvį sluoksniais, apibarstydami druska. Druskos turi būti pakankamai daug. Kiekvieną ešerį galima patrinti rankomis druska, kad įsigertų. Žuvį palikite 1 valandai, leiskite išdžiūti.
Karštas ešerio rūkymas
Dėkite ešerius ant grotelių, palikdami tarpą tarp jų, kad dūmai pasiskirstytų tolygiai. Uždarykite rūkyklą dangčiu ir užfiksuokite laiką – 20-30 minutes, priklausomai nuo žuvies dydžio. Palikite, kad atvėstų.