Fluorokarboninis Valas: Trūkumai, Privalumai Ir Kam Naudojamas

Fluorokarboninis Valas sunline

Fluorokarboninis valas žvejyboje tampa vis populiaresnis dėl savo unikalių savybių, kurios suteikia žvejams pranašumą įvairiose žvejybos situacijose. Fluorokarboninis valas ypač efektyvus, kai reikia sugauti atsargesnę žuvį, pavyzdžiui upėtakį, nes valas puikiai „susilieja“ su aplinka ir yra mažiau matomas žuviai.

Fluorokarboninio valo sudėtis ir savybės

Fluorokarboninis valas gaminamas iš polivinilidenfluorido (PVDF) – specialios polimerinės medžiagos, kuri suteikia šiam valui ypatingų savybių. Palyginti su tradiciniu monofilamentu, fluorokarbono valas turi didesnį tankį ir geresnį atsparumą aplinkos veiksniams. Dėl šių savybių fluorokarboninis valas yra kur kas atsparesnis trinčiai, ilgaamžiškesnis ir mažiau pažeidžiamas.

Pagrindinė fluorokarboninio valo savybė – valas yra beveik nematomas po vandeniu, todėl žuvys negali jo matyti taip lengvai kaip kitų tipų valus. Šis nematomumas yra viena iš priežasčių, kodėl fluorokarbonas tapo populiarus tarp žvejų, ypač gaudant atsargesnes žuvis.

Be to, fluorokarbonas yra sunkesnis už vandenį, todėl jis skęsta. Tai suteikia pranašumą žvejojant dugninėje žvejyboje arba kai masalas turi atsidurti arčiau dugno. Fluorokarbonas taip pat mažiau deformuojasi, kai patiria įtempimą, todėl išlaiko savo formą ir stiprumą.

Fluorokarboninio valo privalumai

Fluorokarboninis valas turi keletą svarbių privalumų, dėl kurių žvejai dažnai renkasi jį vietoj kitų valų. Štai keletas pagrindinių fluorokarboninio valo pranašumų

Nematomumas vandenyje

Viena iš svarbiausių fluorokarboninio valo savybių yra jo beveik nematomumas po vandeniu. Tai ypač svarbu, kai žvejojama atsargesnes žuvis, tokias kaip upėtakiai ar karpiai, kurie gali pastebėti tradicinį monofilamento ar pintą valą ir vengti masalo​.

Atsparumas trinčiai

Fluorokarboninis valas pasižymi didesniu atsparumu trinčiai nei dauguma kitų valų. Jis gali atlaikyti kontaktą su kliūtimis, tokiomis kaip akmenys, kriauklės, augalai ar įvairios kitos kliūtys vandenyje, todėl yra puikus pasirinkimas žvejybai sudėtingose vietose, kur reikia didesnio atsparumo susidėvėjimui.

Skendimas

Fluorokarboninis valas turi didesnį tankį nei vanduo, todėl jis skęsta. Tai yra svarbi savybė, kai žvejojama dugninėje žvejyboje arba naudojant masalus, kurie turi išlikti arti dugno. Pintas ar monofilamentinis valas gali plūduriuoti arba kilti į paviršių, todėl fluorokarbonas tampa idealiu pasirinkimu tam tikrose žvejybos situacijose​.

Atsparumas

Fluorokarbonas yra atsparus ultravioletiniams spinduliams, todėl jis ilgaamžiškesnis nei dauguma kitų valų, kurie su laiku praranda savo savybes veikiami saulės šviesos. Dėl šios priežasties fluorokarboninis valas gali tarnauti ilgiau.

Fluorokarboninio valo trūkumai

Nors fluorokarboninis valas turi daug privalumų, jis taip pat turi ir keletą trūkumų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį renkantis valą.

Stangrumas

Vienas iš pagrindinių fluorokarboninio valo trūkumų yra jo stangrumas. Šis valas yra kur kas mažiau tamprus nei monofilamentas, todėl gali būti sunkiau valdomas, ypač kai naudojamas kaip pagrindinis valas, o ne shocklyderis (pavadėlis).

Didesnė kaina

Fluorokarboninis valas yra žymiai brangesnis nei kiti valai, pavyzdžiui, monofilamentas ar pintas valas. Dėl sudėtingesnės gamybos technologijos fluorokarbonas dažnai kainuoja daugiau, kas gali būti trūkumas žvejams, kurie ieško ekonomiškų sprendimų.

Mažesnis mazgo stiprumas

Dar vienas galimas trūkumas yra mazgų stiprumo sumažėjimas. Fluorokarbonas kartais praranda dalį savo stiprumo, kai užrišami mazgai. Dėl jo kietumo ir mažo tamprumo kai kurie mazgai gali nesilaikyti taip gerai, kaip kiti valai. Siekiant sumažinti šią problemą, rekomenduojama naudoti specialius mazgus, pritaikytus fluorokarboniniam valui.

Kam naudojamas flourokarboninis valas

Shocklyderis (pavadėlis)

Fluorokarboninis valas dažniausiai naudojamas kaip shocklyderis (pavadėlis) – trumpa valo atkarpa kuri specialiu mazgu pririšama prie pagrindinio valo. Dėl savo nematomumo vandenyje ir atsparumo trinčiai jis yra idealus pasirinkimas, kai žvejai nori apsaugoti pagrindinį valą.

Dugninė žvejyba

Kadangi fluorokarboninis valas skęsta, jis puikiai tinka dugninėje žvejyboje. Žvejojant arčiau dugno, svarbu, kad valas būtų mažiau matomas. Dėl didelio tankio fluorokarbonas greitai skęsta ir natūraliai prisitaiko prie vandens dugno, todėl žuvis sunkiau pastebi valą.

Žvejojant atsargią žuvį

Fluorokarboninis valas yra puikus pasirinkimas, kai žvejojamos žuvys kurios yra itin jautrios matomam valui, pavyzdžiui, upėtakius, karpius ar kitas žuvis atsargias žuvis. Mažiau matomas fluorokarbonas suteikia žvejams didesnę tikimybę sugauti atsargią žuvį.

Žvejyba tarp kliūčių

Dėl atsparumo trinčiai, fluorokarboninis valas yra itin efektyvus žvejojant vietose, kur daug kliūčių, tokių kaip akmenys ar šaknys. Jis atlaiko didesnę trintį ir sumažina riziką, kad valas nutrūks, kai valas trinasi į kliūtis​.

Populiarus fluorokarboniniai valai

Fluorokarboninis valas Sufix Super 21

Sufix Super 21 Fluorocarbon yra gaminamas iš 100% gryno fluorokarbono. Valas pasižymi 21% mažesniu tamprumu nei daugelis kitų fluorokarboninių valų, kas leidžia geriau jausti kibimus ir greičiau reaguoti. Sufix Super 21 taip pat turi puikų atsparumą trinčiai, todėl jis tinka naudojimui tiek švariuose, tiek kliūčių pilnuose vandenyse​. Jis gerai laiko mazgus, todėl tinka tiek kaip pagrindinis valas, tiek kaip pavadėlis įvairioms žvejyboms.

Fluorokarboninis valas Sufix Super 21 Fluorocarbon

Fluorokarboninis valas Stroft FC2

Stroft FC2 Fluorocarbon valas garsėja savo atsparumu trinčiai ir ilgaamžiškumu. Tai universalus fluorokarboninis valas, kuris gali būti naudojamas tiek kaip shocklyderis, tiek kaip pagrindinis valas. Dėl savo tvirtumo, jis yra idealus pasirinkimas sudėtingoms žvejybos sąlygoms. Šis valas yra populiarus tarp spiningo ir dugninės žvejybos mėgėjų​

Fluorokarboninis valas Stroft FC2 Fluorocarbon

Fluorokarboninis valas Sunline Siglon FC

Sunline Siglon Fluorocarbon yra vienas iš populiariausių ir gerai vertinamų fluorokarboninių valų, kuris garsėja savo tvirtumu, itin mažu tamprumu ir puikiu atsparumu trinčiai. Šis valas yra beveik nematomas po vandeniu, todėl puikiai tinka žvejybai skaidriuose vandenyse, kai žuvis lengvai pastebi valą. Sunline Siglon taip pat turi gerą mazgų laikymą, todėl naudojamas tiek kaip pagrindinis valas, tiek kaip pavadėlis. Jis puikiai tinka tiek spiningavimui, tiek plūdinei ar dugninei žvejybai​.

Fluorokarboninis valas Sunline Siglon Fluorocarbon

Fluorokarboninis valas Seaguar Grand Max Soft Plus

Seaguar Grand Max Soft Plus išsiskiria savo minkštumu ir tvirtumu, todėl jį lengva valdyti žvejojant net ir sudėtingomis sąlygomis. Šis valas yra puikus pasirinkimas naudoti kaip pavadėlis dėl savo atsparumo trinčiai ir beveik visiško nematomumo vandenyje. Seaguar Grand Max Soft Plus pasižymi išskirtiniu mazgų stiprumu, kas yra itin svarbu, kai reikia surišti su pagrindiniu valu ar kabliuku.

Seaguar Grand Max Soft Plus

Nepraleisk naujų straipsnių!

Mes nesiunčiame šlamšto ir reklamų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

lt_LTLT