Kodėl karštai rūkytas upėtakis? Upėtakis yra geriausias pasirinkimas. užtenka įdėti minimalių pastangų ir gausite nuostabiai skanią žuvį visomis įmanomomis prasmėmis.
Upėtakis jau išvalytas ir jums nereikia su juo tvarkytis. Dideli lipnūs žvynai nuo jo neskrenda. Jis turi gražią spalvingą rožinę spalvą su persikų blizgesiu. Rūkytas upėtakis labai greitai ruošiasi. Jame yra nedaug kaulų ir jie lengvai atskiriami. Ar man reikia toliau įtikinėti, kad rūkytas upėtakis geriausias pasirinkimas?
Upėtakio paruošimas rūkymui
Ingridientai
- rupi druska – 100 gramų.
- Vanduo – 1 litras.
- Rudasis cukranendrių cukrus – 70 gramų.
- Džiovinti krapai – 10 gramų.
- Lauro lapas – 2 vnt.
- Malti juodi ir kvapieji pipirai pagal skonį.
Gaminimas
- Į vandenį supilkite cukrų ir druską.
- Užvirkite vandenį. Stebėkite, kad druska ir cukrus visiškai ištirptų.
- Kai vanduo užvirs, suberkite likusius prieskonius.
- Sūrymą atvėsinkite.
- Upėtakį užpilkite šaltu marinatu.
- Įdėkite indą į šaldytuvą 8 valandoms.
- Ištraukus žuvį iš sūrymo, ją reikia 30 minučių pamirkyti švariame vandenyje.
Po tokio apdorojimo upėtakį reikia išdžiovinti, kad pašalinti drėgmės perteklių. Žuvį pakabinkite vėsioje vietoje 8 valandams.
Karštai rūkytas upėtakis namų sąlygomis
Norėdami rūkyti upėtakį su didžiausiu komfortu, geriau įsigyti specialią rūkyklą. Tačiau net ir „lauko“ sąlygomis nesunkiai padarysite skanų rūkytą upėtakį.
Kaip žaliavą, ant kurios reikia ruošti karštai rūkytą upėtakį, reikia naudoti pjuvenas, geriausiai tiks įvairių vaismedžių – obels, kriaušės, vyšnios. Pušies medžio drožlės netinka: tokia žuvis bus labai karti ir nemalonaus skonio.
- Pakurkite anglį arba malkas grilyje. Palaukite, kol anglis įkais arba sudegs malkos ir liks tik anglis.
- Ant rūkyklos dugno sudėkite paruoštas pjuvenas. Užtenka, kad pjuvenos visiškai uždengtų dugną.
- Ant medžio drožlių uždėkite padėklą žuvų taukams surinkti.
- Ant padėklo uždėkite groteles, pateptas bet kokiu augaliniu aliejumi.
- Paruoštą sūdytą upėtakį padėkite ant grotelių.
- Uždenkite konstrukciją dangčiu.
Rūkyto upėtakio kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio. Vidutiniškai žuvis rūkoma nuo 30 iki 50 minučių. Kuo didesnė žuvis, tuo ilgiau užtrunka rūkymo procesas.
Kai karštai rūkytas upėtakis bus paruoštas, rūkyklą reikia nukelti nuo ugnies. Paruoštą rūkytą upėtakį geriau atvėsinti neišėmus nuo grotelių.