Tobula Kepta Lydeka Per 20 Minučių

Kepta Lydeka

Kepta lydeka padės lengvai suplanuoti šeimos pietus arba vakarienę. Lydekos mėsa turi specifinį dumblėtą kvapą, tačiau nuo šio kvapo galima lengvai atsikratyti. Pirmasis būdas – išmirkyti žuvį šaltame vandenyje. Antrasis variantas – marinuoti lydeką citrusinių vaisių sultyse, dažniausiai naudojant citriną arba apelsiną.

Pateiksime keletą receptų, o jums beliks išsirinkti. Marinatų ir padažų dėka paprastai sausa lydeka virsta sultingu patiekalu

Kepta lydeka džiūvėsėliuose

Ingredientai

  • Lydeka
  • 1 didelis apelsinas
  • 1 kiaušinis
  • 1 arbatinis šaukštelis grietinės
  • 2-3 valg. šaukštai kvietinių miltų
  • 4-5 valg. šaukštai džiūvėsėlių
  • 2-3 žiupsneliai druskos
  • Augalinis aliejus kepimui
  • 20 g sviesto

Paruošimas

  • Išdorokite lydeką: pašalinkite žvynus, perpjaudami pilvą išimkite vidurius, nupjaukite galvą, uodegą ir pelekus. Gerai nuplaukite po šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
  • Supjaustykite gabalėliais.
  • Išspauskite apelsinų sultis. Užpilkite sultimis lydekos gabalėlius, sumaišykite ir palikite 15 minučių marinuotis. Po to žuvį nusausinkite servetėlėmis.
  • Filė gabalėlius apibarstykite druska ir įtrinkite į mėsą pirštais. Galite pridėti šiek tiek maltų prieskonių, tačiau nepadauginkite, kad neužgožtumėte žuvies skonio.
  • Kiaušinį išplakite su grietine, kol gausite vientysą masę.
  • Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ant vidutinės ugnies. Tuo metu paruoškite miltus ir džiūvėsėlius atskirose lėkštėse.
  • Žuvies filė apvoliokite miltuose iš visų pusių, po to pamerkite į kiaušinių ir grietinės mišinį, ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose.
  • Dėkite filė į karštą keptuvę su aliejumi. Kepkite apie 4-5 minutes, kol apačioje atsiras auksinė plutelė, tada apverskite. Šiek tiek sumažinkite ugnį ir kepkite dar 5-6 minutes, kol žuvis taps auksinės spalvos. Keptuvės dangčiu neuždenkite, kad lydeka išliktų traški.
  • Iškepusius žuvies gabalėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte riebalų perteklių. Po minutės patiekite ant lėkštės su mažyčiu sviesto gabalėliu, kuris lydysis ir suteiks lydekai dar daugiau aromato. Šalia pridėkite citrinos griežinėlius ir petražolių lapelius.
Kepta lydeka džiūvėsėliuose

Kaip iškepti lydeką su grietine

Ruošiame restoraninio lygio patiekalą namuose – kepta lydeka grietinės padaže. Ypatingą skonį suteikia Provanso žolelės. Jų reikia naudoti saikingai, kad neužgožtų žuvies skonio ir aromato. Padažui rekomenduojama naudoti riebią naminę grietinę, o jei norite lengvesnės alternatyvos, galite rinktis neriebų bio jogurtą, grietinėlę ar pieną. Šis receptas puikiai tinka ne tik lydekai, bet ir kitoms upių ar jūrų žuvims.

Ingredientai

  • Lydeka
  • 3 valg. šaukštai kvietinių miltų
  • 150 g grietinės
  • 1 arbatinis šaukštelis Provanso žolelių
  • 1-2 krapų šakelės
  • Druska pagal skonį
  • Maltų pipirų pagal skonį
  • Augalinis aliejus kepimui

Paruošimas

  • Išdorokite ir nuvalykite žuvį, pašalinkite vidurius, gerai nuplaukite.
  • Žuvį supjaustykite 2-3 cm storio gabalėliais.
  • Užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 15-17 minučių.
  • Nupilkite vandenį ir nusausinkite žuvį popierinėmis servetėlėmis.
  • Kiekvieną žuvies gabalėlį apvoliokite miltuose taip, kad miltais būtų padengta iš visų pusių.
  • Į keptuvę su aukštais kraštais įpilkite aliejaus ir jį įkaitinkite. Dėkite žuvies gabalėlius į įkaitintą aliejų ir kepkite iš vienos pusės 2-3 minutes ant vidutinės ugnies. Apverskite ir vėl kepkite, kol gabalėliai taps gražiai apskrudę.
  • Grietinę sumaišykite su Provanso žolelėmis, druska ir maltais pipirais. Įpilkite ketvirtadalį stiklinės karšto vandens (apie 80-120 ml).
  • Žuvį užpilkite paruoštu grietinės padažu.
  • Troškinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Vanduo iš padažo turėtų pamažu išgaruoti. Keptuvę uždenkite dangčiu, bet neuždenkite visiškai sandariai. Jei norite, troškinimą ant viryklės galite pakeisti kepimu orkaitėje. Jei keptuvė turi nuimamą rankeną, nuimkite ją ir įdėkite keptuvę į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 15 minučių.
  • Troškintą žuvį patiekite su šviežiais krapais ar rozmarinu.
  • Karštą patiekalą galima pabarstyti tarkuotų sūriu, kuris lydysis ir suteiks dar aromatingesnį skonį.
Kepta lydeka su grietine

Kepta lydeka marinate su morkomis ir svogūnais

Išbandykite keptą lydeką su svogūnais, morkomis ir pomidorais. Patiekalas neturės būdingo lydekos kvapo ir bus labai skanus. Garnyras – daržovių padažas. Į padažą galite įdėti česnako skiltelę, truputį saldžiosios paprikos ar šaukštą pomidorų pastos vietoj šviežio pomidoro. Netgi keli švieži pievagrybiai tiks. Norint išlaikyti ryškiai oranžinę ar rausvą spalvą, rekomenduojame pridėti porą žiupsnelių šafrano arba ciberžolės.

Ingredientai

  • 1 lydeka
  • 2 valg. šaukštai kvietinių miltų
  • 1 svogūnas
  • 1 nedidelė morka
  • 1 raudonas pomidoras
  • 50 ml saulėgrąžų aliejaus
  • Druska pagal skonį
  • Maltų pipirų mišinys pagal skonį

Paruošimas

  • Paruoškite daržoves: nuplaukite ir nulupkite morką bei svogūną, iš pomidoro išimkite kotelį. Morką supjaustykite plonais šiaudeliais arba sutarkuokite, jei norite, galite naudoti korėjietišką tarką. Svogūną supjaustykite pus žiedžiais, o pomidorą sutrinkite į tyrę arba supjaustykite mažais gabalėliais.
  • Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Kepkite svogūną ir morką, kol jie lengvai apskrus. Tada pridėkite pomidorų tyrę ir viską gerai išmaišykite.
  • Pasiruoštą daržovių mišinį padėkite į lėkštę.
  • Jei lydeka buvo šaldyta, ją iš anksto atitirpinkite kambario temperatūroje arba šaltame vandenyje. Išvalykite ją nuo žvynų, pelekų ir vidurių. Tamsią plėvelę viduje pašalinkite suglamžytu popieriniu rankšluosčiu, tada žuvį nuplaukite šaltu vandeniu. Supjaustykite dideliais gabalais.
  • Apvoliokite žuvies gabalėlius miltuose, kad jie būtų lengvai padengti iš visų pusių. Kviečių miltus galite pakeisti kukurūzų arba ryžių miltais.
  • Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek augalinio aliejaus. Įdėkite žuvies gabalėlius į aliejų ir kepkite iki lengvo apskrudimo iš abiejų pusių – apie 2-3 minutes iš kiekvienos pusės.
  • Po trečio apvertimo uždėkite ant žuvies daržovių mišinį. Pabarstykite druska, maltų pipirų mišiniu arba specialiais prieskoniais žuviai, jei tokių turite. Įpilkite pusę stiklinės karšto virinto vandens. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol vanduo išgaruos. Arba galite kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, apie 15 minučių.
  • Iškepusią žuvį su daržovėmis dėkite į lėkštę ir patiekite karštą.
Kepta lydeka marinate su morkomis ir svogūnais

Nepraleisk naujų straipsnių!

Mes nesiunčiame šlamšto ir reklamų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

lt_LTLT