Viena iš dažniausiai mūsų ežeruose gaudomų žuvų – lydeka. Dažnas žvejys mėgsta paskanauti pagautą žuvį, bet tiesiog keptuvėje kepta žuvis greitai nusibosta. Tam, kad atrasti žuvies skonį iš naujo pasidalinsiu su Jumis savo mėgstamais lydekos gaminimo receptai. Iš kart sakau, kad tai ne mano kurti lydekos receptai ir tikrai interneto platybėse dar atrasite kur jais pasidalinę. Bet man šie receptai patyko labiausiai.
Orkaitėje kepta lydeka
Jums reikės
- Lydekos (Skaniausios nuo 1kg-1,5kg svorio)
- Kelių kubelių/skiltelių sviesto
- Citrininių pipirų (man skaniausi lidl’o citriniai prieskoniai žuviai)
- 3-4 skiltelių česnako
- 2-3 lapelių šalavijo
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
- Keleto čiobrelio ir raudonėlio stiebelių
Gaminimas
Visų pirma žuvį reikia tinkamai apdoroti – nuskusti žvynus ir išimti vidurius. Po to žuvį kruopščiai nuplaukite. Nuplautos lydekos šonuose įpjaukite odą keliose vietose – nuo priekio iki uodegos. Tuomet žuvies vidų ištrinkite prieskoniais – druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų taip pat sudėkite žoleles bei sviesto gabalėlius ir sutraiškytas česnako skilteles. Lydeką paguldykite į kepimo formą ir pasiėmę prieskonius, jais apibarstykite žuvį iš išorės. Viską atlikus – žuvis jau parengta kepimui. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir įdėję lydeką į kepimo skardą kepkite orkaitėje maždaug valandą. Kepimo metu, kartkartėmis, žuvį apšlakstyti išbėgusiomis sultimis. Iškepusią lydeką apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!
Apkepti lydekos gabalėliai
Jums reikės
- Lydeka
- Miltai
- Kiaušinis, 2 vnt
- Druska, pagal skonį
- Citrinos sultys, pagal skonį
- Aliejus, pagal skonį
Gaminimas
- Supjaustome nedideliais gabalėliais, apšlakstome citrinos sultimis arba tais pačiais mano mėgstamais lidl citriniais prieskoniais;
- Dubenyje išplakame keletą kiaušinių, pasūdome plakinį;
- Lydekos gabalėlius apvoliojame miltuose, tuomet kiaušinių plakinyje ir vėl miltuose – apkepame įkaitintoje keptuvėje su aliejumi arba vietoj aliejaus galima naudoti sviestą.
Tai vienas iš paprasčiausių ir greičiausių būdų pagaminti lydeką.
Lydekos receptai: Kotletai
Ingridientai
- lydekos mėsa – 1 kg
- kepalas – 150 gramų
- svogūnai – 2 vnt
- kiaušiniai – 2 vnt.
- pienas – 100 ml.
- česnako skiltelės – 4 vnt.
- sviestas – 2 šaukštai
- augalinis aliejus – 3 šaukštai
- džiūvėsėliai (arba miltai)
- pipirai
- druska
- žalumynai
Maisto gaminimas
- Nuimkite žuvies odą, pašalinkite stuburą ir didelius kaulus.
- Batoną pamirkykite piene.
- Paruoškite maltą mėsą. Per mėsmalę praleiskite žuvies mėsą, mirkytą batoną, svogūną, česnaką ir žoleles. Į masę supilkite kiaušinius, sviestą (prieš tai ištirpintą), pipirus ir druską. Išminkyti maltą mėsą.
- Suformuokite nedidelius kotletus ir apvoliokite džiūvėsėliuose (arba miltuose). Po to kepkite augaliniame aliejuje iš abiejų pusių, kol iškeps.
Kotletai yra labai švelnūs ir sultingi. Kotletai puikiai papildo bet kokį garnyrą, troškintas daržoves ar daržovių salotas.
Kepta Lydeka Ant Žarijų
Jums reikės
- Šviežia žuvis turi būti nuvalyta nuo žvynų, išdarinėta ir gerai išplauta viduje ir išorėje.
- Užšaldytą žuvį reikia atšildyti natūraliai, jokiu būdu nedėkite žuvies į šiltą ar karštą vandenį, nes ji praras skonį. Lydeką verdančiu vandeniu galima aplieti tik trumpam (kad būtų lengviau nusivalyti nuo žvynų).
- Didelį individą geriau pjaustyti 5–6 cm storio kepsniais, mažą galima iškepti visą arba perpjauti išilgai į dvi dalis.
- Supjausčius žuvį galima pradėti marinuoti. Nors tai nėra būtina – žuvis turi puikų skonį ir be prieskonių.
- Medienos pasirinkimas yra labai svarbus. Geriausiai tinka obels ar kriaušės malkos.
Gaminimas
- Paruoštus žuvies gabaliukus sudėti į foliją
- Foliją reikia perlenkti per pusę ir į ją įvynioti lydeką.
- Galima įdėti porą gabaliukų citrinos.
- Ant grotelių sudėkite įvyniotą žuvį į foliją. Maži gabalėliai bus paruošti per 15–20 minučių.
Kad kepimo metu žuvis neišdžiūtų, ją galite patepti grietine, sviestu, jogurtu ar majonezu. Lydekos receptai turi labai didelę istoriją ir ją galima pagaminti labai įvairiais būdais.