Žiobris: Pažink Šią Pavasarinę Žuvį!

Žiobris

Žiobris (Vimba vimba) – karpinių šeimos žuvis, gerai žinoma Lietuvos žvejams. Kiekvieną pavasarį ši rūšis migruoja iš Baltijos jūros į mūsų upes neršti, suteikdama žvejams galimybę susikauti su stipriu laimikiu. Žiobris pasižymi itin kovingu būdu ir jėga, nors užauga palyginti nedidelis. Dažniausiai pagaunamas 25–35 cm ilgio ir apie 1 kg svorio, jis priešinasi ne silpniau nei dvigubai didesnės žuvys. Be to, žiobris vertinamas ir kaip skani žuvis, todėl pavasarį prie upių jis pritraukia minias žvejų.

Kaip atpažinti žiobrį

Žiobrį atpažinti nesunku iš jo būdingos bukos nosies. Šios žuvies kūnas yra vidutinio aukščio, plokščiais šonais ir padengtas dideliais sidabro spalvos žvynais. Nugara melsvai pilka, o šonai bei pilvas blizga sidabru. Krūtininiai ir analiniai pelekai dažnai turi rusvai rausvą atspalvį, kiti pelekai būna pilkšvi. Per nerštą žiobrių pelekai nusidažo ryškiai raudonai, nugara patamsėja, o patinams ant galvos atsiranda baltų karpučių. Žiobrių ilgis gali siekti apie 50 cm, svoris – iki 3 kg, tačiau tokie dideli egzemplioriai pasitaiko labai retai.

Žiobris

Kur gyvena žiobris

Žiobris yra migruojanti žuvis, gyvenanti tiek gėluose vandenyse, tiek jūroje. Daugiausia laiko žiobriai praleidžia Baltijos jūros priekrantėje ir Kuršių mariose, o pavasarį atplaukia į upes neršti. Kadaise šios žuvys migravo iki pat Nemuno aukštupio, tačiau pastačius Kauno hidroelektrinę jų kelias sutrumpėjo. Dabar žiobriai neršia Nemuno žemupyje ir jo intakuose – Neryje, Dubysoje, Nevėžyje, Minijoje, Jūroje bei Šventojoje.

Šioms žuvims tinkamiausios vietos nerštui – sraunios upių rėvos su žvirgžduotu ir akmenuotu dugnu. Žiobriai mėgsta upių ruožus, kur dugnas kietas ir beveik neapaugęs augalija. Dažnai šios žuvys laikosi netoli akmenų, duobių pakraščiuose ar kitose greitos tėkmės vietose. Pastebėta, kad kibimas dažnas ties gilesnės duobės išėjimu – ten, kur seklėjant vandeniui srovė vėl pagreitėja.

Kada geriausia gaudyti žiobrį

Žiobrių žvejybos sezonas Lietuvoje prasideda ankstyvą pavasarį. Pirmiausia žiobriai pasirodo Vakarų Lietuvos upėse, arčiausiai Baltijos jūros. Toliau nuo pajūrio esančias upes, tokias kaip Dubysa ar Nevėžis, šios žuvys pasiekia keliomis savaitėmis vėliau. Masinis žiobrių kibimas prasideda, kai upių vanduo sušyla (apie 10 °C). Vis dėlto pavienių žuvų pasitaiko sugauti dar iki masinio antplūdžio, vos jiems pradėjus kilti į upes.

Žvejybos sezonas tęsiasi iki maždaug gegužės vidurio. Nuo gegužės 15 d. iki birželio 15 d. Lietuvoje galioja draudimas žiobrių žvejybai – tuo metu žuvys neršia. Įdomu tai, kad dalis žiobrių po neršto negrįžta į jūrą ir lieka upėse, todėl jie sugaunami net žiemą. Vis dėlto pagrindinis žiobrių žūklės laikas yra pavasaris iki neršto pradžios.

Kaip kimba žiobris

Didelėse upėse (tokiose kaip Nemunas ar Neris) žvejai dažniausiai renkasi dugninę meškerę su šėryklėle. Plūdine meškere ten žvejoti nėra labai efektyvu. Reikia toli užmesti masalą, o stipri srovė greitai nuneša plūdę. Stiprioje srovėje naudojamos pakankamai sunkios (dažnai 50–100 g) šėryklėlės. Tokiai žūklei reikia tvirto koto (užmetimo svoris bent ~100+ g), kad būtų galima saugiai sviesti sunkią šėryklą. Patartina rinktis skęstantį pagrindinį valą (monofilamentinį ar pintą), kad srovė jo nekilnotų. Ant pagrindinio valo tvirtinama šėryklėlė, prie jos montuojamas pavadėlis – ~40–60 cm ilgio atšaka su kabliuku. Kai kurie žvejai prie kabliuko dar pritaiso fosforinį karoliuką ar naudoja mažą švytinčią avižėlę, kad masalas būtų patrauklesnis. Vis dėlto atsargiai žuviai geriau palikti vien pliką kabliuką, nes ryškūs elementai kartais gali baidyti. Kibimą dugninėje rodo meškerės viršūnėlė. Žiobris paprastai stveria masalą smarkiai – viršūnėlė ima virpėti aiškiai, todėl kibimą lengva pastebėti.

Tuo tarpu mažesnėse upėse žiobrius galima sėkmingai gaudyti ir plūdine meškere. Tam naudojamos srovės žūklei pritaikytos santykinai sunkios plūdės – dažniausiai 4–10 gramų. Tokios plūdės stabiliai laiko masalą srovėje ir išlieka gerai matomos net vėjuotą dieną. Plūdinėje dažnai naudojamas ~0,18–0,25 mm storio plaukiantis monofilamentinis pagrindinis valas. Plaukiantis valas leidžia lengviau kontroliuoti plūdę srovėje, nes skęstantis valas gali ją tempti po vandeniu. Pavadėlis imamas plonesnis – apie 0,12–0,16 mm, kad masalas atrodytų natūraliau. Gaudant lengvesne įranga mažesnėje upėje, kovoti su žiobriu itin smagu – kiekvienas jo spurtas juntamas labai aiškiai. Kai kurie žvejai bando laimę ir museline meškere ar UL spiningu, tačiau šie netradiciniai būdai pasiteisina retai.

Kokių masalų ir jaukų reikia žiobrių žvejybai

Žiobriai dažniausiai minta dugno gyvūnija – moliuskais, mažais vėžiagyviais, vabzdžių lervomis, o kartais ėda ir dumblius. Dėl šios priežasties žiobrių žūklėje geriausiai veikia gyvūninės kilmės jaukai ir masalai. Daugumos kitų taikių žuvų žvejyboje vyrauja saldūs jaukai (su karamelės, vanilės ar melasos aromatais). Tačiau žiobriams geriau pasiteisina aštresnio kvapo masalai ir jaukai. Populiarūs jaukų mišiniai žiobriams sudaromi iš žuvies miltų ir sumaltų vėžiagyvių kiautų. Taip pat dažnai dedama priedų su sūrio ar česnako kvapu. Raudona jauko spalva itin vilioja žiobrius, todėl dauguma šiai žuviai skirtų jaukų dažomi raudonai. Į jauką pridedama nemažai gyvūninės kilmės komponentų. Dažniausiai įmaišoma musės lervų (vakuumuotų ar džiovintų), taip pat dedama ir uodo trūklio lervų.

Ant kabliuko žiobriams dažniausiai siūlomi gyvi masalai: populiariausios – musės lervos (baltos arba rožinės), uodo trūklio lervos ir sliekai. Žiobriai gali būti išrankūs, todėl vieną dieną jie mieliau kimba ant vieno masalo, kitą dieną – ant visai kito. Todėl žvejybai verta pasiruošti įvairių masalų. Žvejybos metu verta išmėginti įvairius variantus, kol paaiškės, kuris tą dieną veiksmingiausias.

Žiobris: kovingas laimikis ir gardi žuvis

Žiobris pelnytai laikomas vienu labiausiai laukiamų pavasarinių laimikių Lietuvos meškeriotojams. Ši nedidelė, bet itin kovinga žuvis sugeba žūklę paversti tikru nuotykiu – stiprus žiobrio pasipriešinimas stebina net patyrusius žvejus. Nenuostabu, kad pavasarį žiobrių žūklavietėse galima išvysti gausybę meškeriotojų. Trokštantys daugiau ramybės žvejai neretai ieško atokesnių vietų prie upės, toliau nuo lengvai pasiekiamų krantų. Žiobris vertinamas ne tik dėl emocijų, kurias dovanoja traukimo metu, bet ir dėl puikaus skonio. Jo mėsa skani, tvirtos tekstūros, todėl žiobriai dažnai kepami, rūkomi ar sūdomi. Kai kuriuose regionuose netgi rengiamos tradicinės „Žiobrinės“ šventės – jų metu šviežiai sugauti žiobriai kepami ant laužo ir skanaujami.

Žiobrio kulinarinės savybės

Žiobris – ne tik smagus laimikis, bet ir puiki kulinarinė žuvis. Jo mėsa išsiskiria švelniu skoniu, tvirtumu ir malonia tekstūra. Dėl palyginti didelio riebalų kiekio ji išlieka sultinga net ir po rūkymo ar kepimo. Lietuvoje žiobriai ypač vertinami rūkyti – jų aromatas stiprus, bet neįkyrus, o minkštimas tirpsta burnoje. Kepant ant grotelių ar keptuvėje žiobris taip pat atskleidžia visas savo skonio savybes.

Nors ši žuvis gana kaulėta, patyrusio kulinaro rankose tai ne kliūtis. Išdarinėjus ją atsargiai ir teisingai, galima paruošti tiek filė, tiek keptas žuvis. Žiobrių ikrai taip pat naudojami maistui – iš jų gaminami pikantiški užkandžiai ar konservai. Pavasarį, prieš nerštą, žiobriai prisiriebina, todėl būtent tada jų mėsa būna skaniausia.

Tradiciniuose lietuviškuose receptuose žiobriai dažnai sūdomi statinaitėse arba verdami su daržovėmis. Taip pat populiarūs marinuoti žiobrio gabaliukai – su actu, svogūnais ir pipirais. Tai universalus produktas, kurį žvejai mielai gamina tiek gamtoje, tiek namuose.

Nepraleisk naujų straipsnių!

Mes nesiunčiame šlamšto ir reklamų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

lt_LTLT