Kepta jūros lydeka – puiki idėja bet kuriai progai. Žuvis, kepta iki auksinės plutelės, visuomet atrodo šventiškai ir gardžiai. Ši liesos baltos mėsos žuvis yra turtinga baltymais ir vitaminais. Jos mėgstama dėl paprastumo ir skanumo, o tinkamai iškepusi žuvis bus sultinga ir minkšta. Šis patiekalas ne tik sveikas, bet ir greitai paruošiamas, todėl puikiai tiks šeimos vakarienei. Straipsnyje sužinosite, kaip paruošti keptą jūros lydeką, kokius prieskonius naudoti ir su kokiais garnyrais ją pateikti.
Patarimai prieš kepant jūros lydeką
- Kepta jūros lydeka labai greitai išdžiūna. Kepkite ant vidutinės ugnies, kad susidarytų auksinė plutelė, o vidus liktų sultingas.
- Jei žuvis šaldyta, atsargiai atšildykite kambario temperatūroje prieš kepimą ir gerai nusausinkite.
- Prieš kepimą orkaitę įkaitinkite iki reikiamos temperatūros.
- Patiekite keptą lydeką su: virtomis bulvėmis, ryžiais, bulvių koše arba šviežiomis daržovių salotomis. Citrinos skiltelė ant lėkštės suteikia gaivumo ir paryškina žuvies skonį.
- Lydeka gerai dera su švelniais prieskoniais ir žolelėmis. Venkite labai aštrių padažų – vietoje jų naudokite šviežias petražoles, krapus, rozmariną, juoduosius pipirus ar citrinos žievelę.
- Druską geriau dėti likus kelioms minutėms iki kepimo, kad žuvis neišsausėtų. Jei žuvis marinuojama, mažiau druskos naudokite marinatui, o likusią įberkite prieš pat kepimą.
- Prieš kepimą patikrinkite, ar žuvyje neliko smulkių kaulų. Išimkite visas ašakas, kad vaikams patiekiant žuvis būtų saugi.
- Jei lieka keletą žuvies gabalėlių, juos galite pašildyti mikrobangėje. Saugokite žuvį šaldytuve (ne ilgiau nei 1–2 dienas), kad ji neišdžiūtų.
- Priklausomai nuo žuvies storio, kepimo laikas gali skirtis. Iškepusią žuvį pažinsite pagal baltą, lengvai byrančią mėsą.
- Stenkitės patiekti žuvį iš karto po kepimo, kad plutelė išliktų traški. Vėsdama žuvis ima drėkti.
- Kepta jūros lydeka puikiai tinka sočiai vakarienei su šeima – šiltas patiekalas garantuoja sotumą.
- Jei gaminate didesnį kiekį, kepta jūros lydeka išliks šviežia kelias valandas. Patogus pasirinkimas naminiam vakarėliui ar piknikui.
- Papuoškite žuvį citrinos griežinėliais ir žalumynais. Graži patiekalo išvaizda gerokai pakelia nuotaiką prie stalo.
Žuvies paruošimas prieš kepimą
Prieš kepimą svarbu tinkamai paruošti žuvį. Pirmiausia nuplaukite jūros lydeką ir gerai nusausinkite. Pašalinkite žvynus, vidurius ir žiaunas. Palikite odą – kepta ji taps traški, ypač kepant orkaitėje.
Paruoškite marinatą iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, smulkinto česnako ir šviežių žolelių (petražolių, krapų arba rozmarino). Aptepkite žuvies filė šiuo marinatu ir palikite 20–30 minučių kambario temperatūroje arba šaldytuve. Jei norite dar sultingesnio rezultato, žuvį galite trumpai pamirkyti kefyre arba jogurte su prieskoniais. Toks marinatas panaikina specifinį žuvies kvapą ir suteikia patiekalui gaivumo.
Kepant orkaitėje naudokite pakankamo dydžio kepimo indą arba skardą. Keptuvėje kepant – geriausia nelimpančio paviršiaus keptuvė ar keptuvė su storu dugnu. Visada gerai įkaitinkite keptuvę prieš dedant žuvį. Gerai įkaitinta keptuvė padės formuotis auksinei plutelės spalvai ir neleis žuviai prilipti prie dugno.
Kepta jūros lydeka orkaitėje
Porcijų skaičius: 4
Paruošimo laikas: 45 minutės (15 min. paruošimas + 30 min. kepimas)
Ingredientai
- 700 g jūros lydekos filė
- 1 citrina
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska, juodieji pipirai – pagal skonį
- 2 skiltelės česnako (smulkiai supjaustytos)
- Šviežios žolelės: petražolės, krapai arba rozmarinas
- Norint – pomidoras arba paprika papuošimui
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Nuplaukite ir nusausinkite jūros lydekos filė.
- Aptepkite žuvį alyvuogių aliejumi ir išspauskite citrinos sultis ant abiejų pusių.
- Pabarstykite druska, pipirais, smulkintu česnaku ir pasirinktomis žolelėmis.
- Sudėkite žuvį į kepimo indą. Ant viršaus dėkite citrinos griežinėlius ir, jei norite, daržoves.
- Kepkite 25–30 minučių, kol filė lengvai paruduos.
- Leiskite šiek tiek atvėsti ir patiekite su bulvėmis ar daržovėmis.
Kepta jūros lydeka keptuvėje
Porcijų skaičius: 3–4
Paruošimo laikas: 25 minutės (10 min. paruošimas + 15 min. kepimas)
Ingredientai
- 500 g jūros lydekos filė (gabaliukais)
- 3 šaukštai kvietinių miltų
- Druska ir pipirai – pagal skonį
- 1 skiltelė česnako
- Aliejus arba lydytas sviestas – kepimui
- Petražolės ar krapai – papuošimui
Gaminimo eiga
- Apibarstykite žuvies gabalėlius druska ir pipirais. Apvoliokite miltuose.
- Įkaitinkite keptuvę su pasirinktu riebalu (sviestu ar aliejumi).
- Dėkite žuvį į karštą keptuvę.
- Kepkite po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol plutelė taps auksinė.
- Perkelkite žuvį ant lėkštės, apibarstykite smulkintu česnaku ir žolelėmis.
- Patiekite su citrina ir lengvomis salotomis.
Kepta jūros lydeka folijoje su daržovėmis
Porcijų skaičius: 4
Paruošimo laikas: 50 minučių (15 min. paruošimas + 35 min. kepimas)
Ingredientai
- 700 g jūros lydekos filė (supjaustyta)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 citrina
- 1 svogūnas (griežinėliais)
- 1 morka (plonais griežinėliais)
- Saujelė šviežių petražolių arba baziliko
- Druska ir pipirai – pagal skonį
- Kepimo folija
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Ant folijos lapo dėkite žuvies gabalėlius.
- Aplink paskleiskite svogūno ir morkų griežinėlius.
- Apšlakstykite aliejumi, citrinos sultimis. Pagardinkite druska, pipirais ir žolelėmis.
- Uždenkite foliją, užspauskite kraštus.
- Dėkite į kepimo indą ir kepkite 30–35 minutes.
- Atsargiai atidarykite foliją ir patiekite tiesiai su garais kylančiu aromatu.