Žuvienė yra viena iš seniausių sriubų rūšių, kilusi iš laikų, kai žmonės pradėjo gyventi prie vandens telkinių. Ši sriuba tapo populiari dėl lengvai prieinamų ingredientų ir paprasto paruošimo būdo. Jau senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje žuvienė buvo įprasta mitybos dalis.
Viduramžiais Europoje žuvienė įgijo dar didesnį populiarumą, nes žuvies vartojimas buvo skatinamas per pasninkus ir religines šventes. Nuo seno šią sriubą ruošdavo žvejai, naudodami ką tik sugautą žuvį ir turimas po ranka daržoves.
Žuvienė iš įvairios žuvies
Ingredientai
- 800 g šviežios žuvies
- 2–3 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 5–6 krapų ar petražolių šakelės
- 1¾ l vandens
- 1 lauro lapas
- 6–8 grudeliai juodųjų pipirų
- druska pagal skonį
Paruošimas
- Žuvį nuvalykite nuo žvynų, išvalykite, pašalinkite žiaunas ir supjaustykite dideliais gabalais.
- Bulves ir morką supjaustykite vidutiniais gabaliukais. Svogūną nulupkite. Žalumą susmulkinkite.
- Puode užvirkite vandenį, įdėkite svogūną, morką ir bulves. Virkite ant vidutinės ugnies 15–20 minučių, kol daržovės suminkštės.
- Tada pridėkite žuvį, lauro lapą ir pipirus. Virkite dar 7–15 minučių, priklausomai nuo žuvies gabalų dydžio. Po to išimkite svogūną ir pagardinkite sriubą druska. Prieš patiekdami apibarstykite žalumynais.
Žuvienė iš lašišos su petražolių šaknimis
Ingredientai
- 3 morkos
- 2 svogūnai
- 2–3 petražolių šaknys
- 4–5 krapų šakelės
- 500 g lašišos (galima naudoti uodegas)
- 2½ l vandens
- 2–3 valgomi šaukštai augalinio aliejaus
- 1 lauro lapas
- druska pagal skonį
- juodieji ir baltieji pipirai pagal skonį
Paruošimas
- Morkas, svogūnus ir petražolių šaknis supjaustykite vidutiniais gabalais. Žalumą susmulkinkite.
- Žuvį supjaustykite dideliais gabalais, nuplaukite ir sudėkite į puodą. Užpilkite 1 litru vandens ir virkite ant vidutinės ugnies 2–3 minutes po užvirimo. Po to nukoškite per sietelį ir nuplaukite. Puodą išplaukite.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Apkepkite daržoves iki auksinės spalvos, maždaug 5–7 minutes.
- Sudėkite į puodą žuvį ir daržoves. Užpilkite likusiu vandeniu, pridėkite lauro lapą, druską ir pipirus. Virkite ant vidutinės ugnies apie 20 minučių. Likus kelioms minutėms iki pabaigos, pridėkite susmulkintus žalumynus.
Lydekos žuvienė su degtine
Ingredientai
- 300 g lydekos
- 1 svogūnas
- 1 morka
- 3 bulvės
- Žalumynų pagal skonį
- 2 lauro lapai
- 5–6 kvapnūs pipirai
- 2½ l vandens
- ½ arbatinio šaukštelio čiobrelių
- Druska pagal skonį
- ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 50 g degtinės
Paruošimas
- Lydeką išvalykite, išdorokite, nuplaukite ir supjaustykite vidutiniais gabalais. Galvą ir uodegą taip pat galite pridėti į sriubą.
- Svogūną su lukštu perpjaukite per pusę, morką – ketvirčiais, bulves – vidutiniais gabalais. Žaliąją dalį susmulkinkite.
- Sudėkite žuvį į puodą, svogūną, morką, lauro lapą ir pipirus. Užpilkite vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies, reguliariai nuimdami putas. Po 10–15 minučių išimkite iš puodo lydeką, svogūną, morką ir lauro lapą.
- Likusį sultinį perkoškite per sietelį ir grąžinkite atgal į puodą kartu su žuvimi, virtomis daržovėmis, bulvėmis, čiobreliais, druska ir maltais pipirais. Pridėkite beveik visus žalumynus ir supilkite degtinę. Virkite dar 5 minutes.
- Prieš patiekdami leiskite žuvienei pastovėti 15 minučių. Patiekdami papuoškite žalumynais.
Žuvienė iš starkio su pomidorais
Ingredientai
- 1 didelė bulvė
- 2 svogūnai
- 10–12 vyšniniai arba 4–6 įprasti pomidorai
- 7–8 žaliųjų svogūnų stiebai
- 5–6 petražolių šakelės
- 5–6 krapų šakelės
- 2 l vandens
- Starkis – 700 g
- 3 kvapnūs pipirai
- 1 lauro lapas
- druska pagal skonį
- ⅓ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 2 valgomieji šaukštai lydyto sviesto
Paruošimas
- Bulvę supjaustykite vidutiniais kubeliais, vieną svogūną – smulkiai. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę. Žaliuosius svogūnus, petražoles ir krapus smulkiai supjaustykite.
- Starkį nuvalykite, išvalykite, nuplaukite ir supjaustykite vidutiniais gabalais. Supilkite vandenį ir užvirkite ant vidutinės ugnies. Kai pradės atsirasti putos, sumažinkite ugnį iki minimumo. Pridėkite kvapnius pipirus, lauro lapą ir visą svogūną. Įdėkite druskos ir pipirų. Virkite 15 minučių, nuolat šalindami putas.
- Žuvį išimkite į dubenį ir uždenkite. Sultinį perkoškite per sietelį ir vėl užvirkite. Įberkite supjaustytą svogūną ir bulves. Virkite ant vidutinės ugnies 10–15 minučių. Po to pridėkite paruoštą žuvį, žalumynus, pomidorus ir kviečių kruopas. Po 3 minučių pridėkite sviestą. Išjunkite ugnį ir leiskite žuvienei pastovėti 15 minučių.
Žuvienė iš karosų
Ingredientai
- 1½ kg karosų
- 1 petražolė
- 1 nedidelė morka
- 8–10 krapų ir petražolių šakelių
- 2 valgomieji šaukštai ryžių
- 2 l vandens
- 3 lauro lapai
- 8 juodieji pipirai
- druska pagal skonį
Paruošimas
- Žuvį išvalykite, išdorokite. Atskirkite galvas ir pašalinkite žiaunas.
- Supjaustykite morką nedideliais kubeliais. Žaluminus susmulkinkite. Ryžius nuplaukite.
- Į puodą su verdančiu vandeniu sudėkite žuvies galvas ir virkite ant silpnos ugnies 25–30 minučių, nuolat nuimdami putas. Po to sultinį perkoškite per sietelį arba marlę ir supilkite atgal į puodą.
- Įdėkite pastarnoko ir petražolės šaknis, morką, lauro lapą ir pipirus. Po 5 minučių padidinkite ugnį iki vidutinės, sudėkite žuvies gabalus ir ryžius. Virkite 15–20 minučių. Įdėkite druskos, žalumynų ir leiskite žuvienei pastovėti 15 minučių prieš patiekiant.