Kaip Pagaminti Lašiša Orkaitėje: 3 Lengvi Receptai

Lašiša orkaitėje

Lašiša – žuvies rūšis, visame pasaulyje žinoma dėl savo naudos sveikatai. Joje yra daug riebalų, baltymų ir vitaminų, kurie lengvai įsisavinami žmogaus organizme, o skanią lašišą galite iškepti įvairiais būdais. Pagaminta lašiša orkaitėje yra nepaprastai minkšta, sultinga, soti, labai subtilaus skonio. O kaip iškepti lašiša orkaitėje pagal įvairiausius receptus sužinosite perskaitę šį straipsnį.

Šefų patarimai prieš kepant lašišą orkaitėje

  • Lašišą galite kepti išdorotą kaip filė, pjaustytais kepsniais arba visos žuvies pavidalu. Visa žuvis kainuos šiek tiek pigiau nei filė.
  • Jei žuvis imama visa, ją reikia išdarinėti, gerai nuplauti, nupjauti pelekus, galvą ir uodegą.
  • Jei imama šaldyta lašiša, ją prieš kepant būtina atšildyti, geriausia atšildyti apatinėje šaldytuvo lentynoje, padedant nakčiai arba likus 6-7 valandoms iki gaminimo. Nerekomenduojama atitirpinti žuvies kambario temperatūroje ir vandenyje. Taip ji gali ne tik prarasti skonį, bet ir įgauti nemalonų kvapą,
  • Kiek laiko kepti lašišą orkaitėje, priklauso nuo kepsnio storio ir dydžio. Receptuose nurodytas laikas gali skirtis maždaug nuo penkių iki dešimties minučių. Ilgiausiai kepama visa žuvis ir kepsniai. greičiausiai iškepama lašiša supjaustyta smulkiais gabalėliais.
  • Gaminant rekomenduojama naudoti žoleles ir prieskonius (pipirų, raudonėlių, kalendrų, krapų, petražolių ir kt. mišinius).
  • Citrinų sultys dažnai rekomenduojamos marinuojant lašišą, tačiau svarbu žinoti, kad net nedidelis lašas citrinos rūgšties gali išblukinti žuvį, nuo ryškiai raudonos iki šviesiai rausvos spalvos.
Lašišos kepsnys
Lašišos kepsnys

Lašiša Orkaitėje – klasikinis receptas be folijos

Jums reikės:

  • Lašišos kepsneliai – 5 vnt.
  • Natūralus medus vienas valgomasis šaukštas.
  • Garstyčios pilnas šaukštelis
  • Sojų padažas (klasikinis arba česnakinis) – 1 valgomasis šaukštas.
  • Citrinų sultys – keli lašai.
  • Druska, žolelės ir prieskoniai savo nuožiūra.
  • Porą citrinos griežinėlių ir grietinės arba majonezo padažas.

Paruošimas:

  • Iš medaus, sojų padažo, garstyčių, prieskonių, druskos ir citrinos sulčių (užtenka poros šaukštelių sulčių) gaminame mišinį žuviai marinuoti. Jei norite, į šį mišinį galite pridėti šiek tiek džiovintų arba šviežių smulkiai supjaustytų žalumynų.
  • Gautu mišiniu aptepkite lašišos kepsnelius ir palikite šaldytuve 30-40 min.
  • Marinuotą žuvį dėkite ant kepimo skardos, padengtos pergamentu (galite šiek tiek patepti), žuvis iškeps atvira ir įgaus gražią plutą.
  • Kepsnelius dedame į orkaitę pusvalandžiui 220 laipsnių temperatūroje.
Kepta Lašiša Orkaitėje
Kepta Lašiša Orkaitėje

Lašiša kepta folijoje

Jums reikės:

  • Lašišos žuvies filė – 600 gr.
  • Citrina (galite paimti mažą laimą) – 1 vnt.
  • Saulėgrąžų aliejus – 2-3 šaukštai.
  • Druska pagal skonį.
  • Žalumynai (kiekį pasiimkite savo nuožiūra): petražolės, bazilikas, šviežias žalias svogūnas, krapai, kalendra.
  • Žiupsnelis prieskonių: pipirų (juodųjų, baltųjų, raudonųjų) mišinio, maltų anyžių, trupučio raudonėlio, mairūno, kalendros, kas mėgsta, galima įdėti ir kmynų.

Paruošimas:

  • Filė nuplaukite, leiskite žuviai išdžiūti, supjaustykite dideliais gabalėliais. Tokiu atveju gabaliukus galima imti ir su oda.
  • Pagal savo gabalėlių skaičių padarykite tiek pat folijos lapų, kiekvienoje bus iškeptas atskiras gabalas ir vėliau bus galima gražiai patiekti ant stalu folijoje.
  • Iš citrinos išspauskite sultis, apibarstykite griežinėlius iš tos pusės, kuri bus kepama iš apačios, žuvį įdėkite į foliją.
  • Prieskonius sumaišykite su kapotomis žolelėmis ir augaliniu aliejumi, gautu mišiniu įtrinkite kiekvieną gabalėlį, tada įberkite šiek tiek druskos.
  • Uždarome foliją, palikdami nedidelę skylutę orui išeiti, dedame į kepimo skardą ir 20 minučių į orkaitę, nustatydami 220 laipsnių temperatūrą.
  • Po dvidešimties minučių atidarome kiekvieną maišelį ir dar 5 minutes kepame žuvį orkaitėje, kad ji įgautų rausvumą.

Lašiša orkaitėje su bulvėmis

Lašiša orkaitėje su bulvėmis
Lašiša orkaitėje su bulvėmis

Jums reikės:

  • Bulvės (galite naudoti ir jaunas, ir senas, bet kokio dydžio ir veislės) – 7-8 vnt.
  • Lašiša (filė arba kepsniai) – 0,5-0,6 kg.
  • Riebi grietinė – 200 ml.
  • Grietinėlė (20%) – 150 ml.
  • Švieži krapai ir petražolės.
  • Vyšniniai pomidorai – 4-5 vnt.
  • Svogūnas – 1 vnt.
  • Saulėgrąžos ir druska.

Paruošimas:

  • Bulves nuskuskite, supjaustykite maždaug pusės centimetro storio apskritimais įtrinkite druska ir pipirais.
  • Lašišos filė aptepkite prieskonių ir smulkintų žolelių mišiniu.
  • Pomidorus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais arba per pusę.
  • Atskirame dubenyje sumaišykite grietinę, grietinėlę ir smulkintus žalumynus.
  • Svogūną supjaustykite į pus žiedžius.
  • Formą ištepkite aliejumi, išdėliokite sluoksnį bulvių, tada svogūnus, pomidorų, žuvį ant žuvies patepkite grietinės mišiniu, visa tai uždenkite bulvėmis ir ant viršaus bulvių uždėkite likusius pomidorus.
  • Indą užpilkite kreminiu grietinės padažu.
  • Pastatykite kepti 40 minučių 180-200 laipsnių temperatūroje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *