Lašišos receptai populiarūs visame pasaulyje. Lašiša turi daug riebalų, baltymų ir vitaminų, kurie lengvai įsisavinami žmogaus organizme, o skanią lašišą galite pagaminti įvairiais būdais.
Lašiša Orkaitėje – klasikinis receptas, be folijos
Jums reikės:
- Lašišos kepsneliai – 5 vnt.
- Natūralus medus vienas valgomasis šaukštas.
- Garstyčios pilnas šaukštelis
- Sojų padažas (klasikinis arba česnakinis) – 1 valgomasis šaukštas.
- Citrinų sultys – keli lašai.
- Druska, žolelės ir prieskoniai savo nuožiūra.
- Porą citrinos griežinėlių ir grietinės arba majonezo padažas.
Paruošimas:
- Iš medaus, sojų padažo, garstyčių, prieskonių, druskos ir citrinos sulčių (užtenka poros šaukštelių sulčių) gaminame mišinį žuviai marinuoti. Jei norite, į šį mišinį galite pridėti šiek tiek džiovintų arba šviežių smulkiai supjaustytų žalumynų.
- Gautu mišiniu aptepkite lašišos kepsnelius ir palikite šaldytuve 30-40 min.
- Marinuotą žuvį dėkite ant kepimo skardos, padengtos pergamentu (galite šiek tiek patepti), žuvis iškeps atvira ir įgaus gražią plutą.
- Kepsnelius dedame į orkaitę pusvalandžiui 220 laipsnių temperatūroje.
Lašiša kepta folijoje
Jums reikės:
- Lašišos žuvies filė – 600 gr.
- Citrina (galite paimti mažą laimą) – 1 vnt.
- Saulėgrąžų aliejus – 2-3 šaukštai.
- Druska pagal skonį.
- Žalumynai (kiekį pasiimkite savo nuožiūra): petražolės, bazilikas, šviežias žalias svogūnas, krapai, kalendra.
- Žiupsnelis prieskonių: pipirų (juodųjų, baltųjų, raudonųjų) mišinio, maltų anyžių, trupučio raudonėlio, mairūno, kalendros, kas mėgsta, galima įdėti ir kmynų.
Paruošimas:
- Filė nuplaukite, leiskite žuviai išdžiūti, supjaustykite dideliais gabalėliais. Tokiu atveju gabaliukus galima imti ir su oda.
- Pagal savo gabalėlių skaičių padarykite tiek pat folijos lapų, kiekvienoje bus iškeptas atskiras gabalas ir vėliau bus galima gražiai patiekti ant stalu folijoje.
- Iš citrinos išspauskite sultis, apibarstykite griežinėlius iš tos pusės, kuri bus kepama iš apačios, žuvį įdėkite į foliją.
- Prieskonius sumaišykite su kapotomis žolelėmis ir augaliniu aliejumi, gautu mišiniu įtrinkite kiekvieną gabalėlį, tada įberkite šiek tiek druskos.
- Uždarome foliją, palikdami nedidelę skylutę orui išeiti, dedame į kepimo skardą ir 20 minučių į orkaitę, nustatydami 220 laipsnių temperatūrą.
- Po dvidešimties minučių atidarome kiekvieną maišelį ir dar 5 minutes kepame žuvį orkaitėje, kad ji įgautų rausvumą.
Lašiša orkaitėje su bulvėmis
Jums reikės:
- Bulvės (galite naudoti ir jaunas, ir senas, bet kokio dydžio ir veislės) – 7-8 vnt.
- Lašiša (filė arba kepsniai) – 0,5-0,6 kg.
- Riebi grietinė – 200 ml.
- Grietinėlė (20%) – 150 ml.
- Švieži krapai ir petražolės.
- Vyšniniai pomidorai – 4-5 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Saulėgrąžos ir druska.
Paruošimas:
- Bulves nuskuskite, supjaustykite maždaug pusės centimetro storio apskritimais įtrinkite druska ir pipirais.
- Lašišos filė aptepkite prieskonių ir smulkintų žolelių mišiniu.
- Pomidorus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais arba per pusę.
- Atskirame dubenyje sumaišykite grietinę, grietinėlę ir smulkintus žalumynus.
- Svogūną supjaustykite į pus žiedžius.
- Formą ištepkite aliejumi, išdėliokite sluoksnį bulvių, tada svogūnus, pomidorų, žuvį ant žuvies patepkite grietinės mišiniu, visa tai uždenkite bulvėmis ir ant viršaus bulvių uždėkite likusius pomidorus.
- Indą užpilkite kreminiu grietinės padažu.
- Pastatykite kepti 40 minučių 180-200 laipsnių temperatūroje.
Lašišos receptai: salotos su avokadu
Pats neįtikėtiniausias derinys, kokį tik galima įsivaizduoti. Lašišos receptai – salotos su avokadu ir putpelių kiaušiniais – tai skonio sprogimas ir kartu sveikas bei maistingas produktų tandemas.
Jums reikės:
- Lengvai sūdyta lašiša – 150 g
- Avokadas – 1 vnt.
- Putpelių kiaušiniai – 6 vnt.
- Solutų miksas
- Raudonasis svogūnas – pusė
- Alyvuogių aliejus – 2 šaukštai
- Druska, pipirai – pagal skonį
- Medus – 1 šaukštelis
- Citrinų sultys – 2 šaukšteliai
- Dižono garstyčios – 1 šaukštelis
Paruošimas:
- Salotų su sūdyta lašiša ruošimas turi prasidėti nuo žuvies pjaustymo, tačiau galite nusipirkti ir paruoštų supjaustytų griežinėlių skirtų salotoms. Atsargiai išimkite kaulus, kad valgydami neužspringtumėte. (jeigu įsigijote gabalėlį lašišos, o ne salotoms paruoštos lašišos filė)
- Avokadą nuplaukite, perpjaukite per pusę, peiliu išimkite kauliuką. Nuimkite odelę ir supjaustykite griežinėliais.
- Pusę raudonojo svogūno supjaustykite pusžiedžiais.
- Salotas nuplaukite vandeniu iš čiaupo, sudėkite į salotų dubenį.
- Išvirkite putpelių kiaušinius, perpjaukite pusiau. Galima naudoti ir vištų kiaušinius, tada užtenka 2 vnt.
- Į salotas sudėkite avokadą, svogūną ir kiaušinius.
- Paruoškite užpilą: sumaišykite medų, garstyčias, druską, pipirus, alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Užpilkite padažu ant salotų ir išmaišykite.
Salotos su rūkyta lašiša ir pomidorais
Nebanalios salotos su rūkyta lašiša ir šviežiais pomidorais be odelių, papildytos citrinų sulčių rūgštele. Dietinis šaltas užkandis su tikro restorano patiekalo skoniu.
Jums reikės:
- Pomidorai – 300 g
- Rūkyta lašiša – 200 g
- Citrina – pusė
- Druska ir pipirai – po žiupsnelį
- Raudonasis svogūnas – 1 vnt.
Paruošimas:
- Šiam patiekalui tinka tik prinokę ir sultingi pomidorai. Daržovės turi būti užpiltos verdančiu vandeniu, o po to sudėti šaltame vandenyje. Pomidorams nuimkite odelę, šaukštu išimkite sėklas, o minkštimą aštriu peiliu supjaustykite dideliais gabalėliais.
- Nuplaukite raudoną svogūną, nuimkite lukštą ir supjaustykite plonais pus žiedžiais.
- Rūkytą lašišą supjaustykite, išimkite kaulus ir supjaustykite stambiais kubeliais.
- Sumaišykite žuvį su svogūnu ir užpilkite citrinos sultimis ir palikite pastovėti 5-7 minutes.
- Į salotas suberkite pomidorus, išmaišykite, jei norite, papuoškite sezamo sėklomis.
Cezario salotos su lašiša
Cezario salotos su lašiša – dar vienas daugelio restorano patiekalų bruožas. Jei nesate didelis vištienos užkandžių mėgėjas, pabandykite į jį įdėti lengvai sūdytos lašišos. Likę salotų ingredientai išlieka tokie patys.
Jums reikės:
- Lengvai sūdyta lašiša – 250 g
- Duonos džiūvėsėliai salotoms – 50 g
- Salotų mixas – 100 g
- Parmezanas – 50 g
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Vyšniniai pomidorai – 100 g
- Garstyčios – 1 šaukštelis
- Alyvuogių aliejus – 4 šaukštai
- Pusė citrinos
- Česnakas – 1 skiltelė
- Druska ir pipirai – pagal skonį
Paruošimas:
- Žuvį supjaustykite plonais griežinėliais.
- Pomidorus ir salotas nuplaukite, parmezaną sutarkuokite smulkia tarka.
- Išvirkite kietai kiaušinius, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais.
- Paruoškite salotų užpilą: sumaišykite druską, pipirus, įspauskite česnako, išspauskite sultys iš citrinos puselės, supilkite garstyčias ir aliejų. Sumaišykite visus ingredientus.
- Išdėliojame salotų lapus, užpilame trupučiu padažo. Ant viršaus uždėkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus ir žuvies gabalėlius.
- Kiaušinių ketvirčius paskleiskite aplink lėkštės kraštą. Dar kartą apšlakstykite likusiu padažu. Ant viršaus pabarstykite skrebučiais ir parmezanu.
Lengvai sūdyta lašiša
Jums reikės:
- 500 g. lašišos;
- 3 šaukšteliai druskos
- 1 šaukštelis cukraus
- juodieji pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Lašišos receptai: filė nuplaukite vandeniu, nusausinkite servetėlėmis, jei yra, išimkite kaulus. Tai lengva padaryti su pincetu.
- Dubenyje sumaišykite druską ir cukrų. Cukraus galima dėti pagal savo skonį arba jo visai nenaudoti.
- Paruošto mišinio sluoksnį užpilkite ant indo dugno, ant viršaus dėkite žuvį oda žemyn, visiškai uždenkite likusiu marinavimo mišiniu. Nesijaudinkite dėl per daug druskos. Žuvis įgers tiek, kiek reikės.
- Jei norite, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, uždenkite žuvies indą maistine plėvele ir padėkite į šaltą vietą 12 valandų.
- Po to filė nuplaunama po šaltu vandeniu, išdžiovinama, sutepama augaliniu aliejumi.