Lašišos receptai populiarūs visame pasaulyje. Lašiša turi daug riebalų, baltymų ir vitaminų, kurie lengvai įsisavinami žmogaus organizme, o skanią lašišą galite pagaminti įvairiais būdais.
Lašiša Orkaitėje – klasikinis receptas, be folijos
Jums reikės:
- Lašišos kepsneliai – 5 vnt.
- Natūralus medus vienas valgomasis šaukštas.
- Garstyčios pilnas šaukštelis
- Sojų padažas (klasikinis arba česnakinis) – 1 valgomasis šaukštas.
- Citrinų sultys – keli lašai.
- Druska, žolelės ir prieskoniai savo nuožiūra.
- Porą citrinos griežinėlių ir grietinės arba majonezo padažas.
Paruošimas:
- Iš medaus, sojų padažo, garstyčių, prieskonių, druskos ir citrinos sulčių (užtenka poros šaukštelių sulčių) gaminame mišinį žuviai marinuoti. Jei norite, į šį mišinį galite pridėti šiek tiek džiovintų arba šviežių smulkiai supjaustytų žalumynų.
- Gautu mišiniu aptepkite lašišos kepsnelius ir palikite šaldytuve 30-40 min.
- Marinuotą žuvį dėkite ant kepimo skardos, padengtos pergamentu (galite šiek tiek patepti), žuvis iškeps atvira ir įgaus gražią plutą.
- Kepsnelius dedame į orkaitę pusvalandžiui 220 laipsnių temperatūroje.
Lašiša kepta folijoje
Jums reikės:
- Lašišos žuvies filė – 600 gr.
- Citrina (galite paimti mažą laimą) – 1 vnt.
- Saulėgrąžų aliejus – 2-3 šaukštai.
- Druska pagal skonį.
- Žalumynai (kiekį pasiimkite savo nuožiūra): petražolės, bazilikas, šviežias žalias svogūnas, krapai, kalendra.
- Žiupsnelis prieskonių: pipirų (juodųjų, baltųjų, raudonųjų) mišinio, maltų anyžių, trupučio raudonėlio, mairūno, kalendros, kas mėgsta, galima įdėti ir kmynų.
Paruošimas:
- Filė nuplaukite, leiskite žuviai išdžiūti, supjaustykite dideliais gabalėliais. Tokiu atveju gabaliukus galima imti ir su oda.
- Pagal savo gabalėlių skaičių padarykite tiek pat folijos lapų, kiekvienoje bus iškeptas atskiras gabalas ir vėliau bus galima gražiai patiekti ant stalu folijoje.
- Iš citrinos išspauskite sultis, apibarstykite griežinėlius iš tos pusės, kuri bus kepama iš apačios, žuvį įdėkite į foliją.
- Prieskonius sumaišykite su kapotomis žolelėmis ir augaliniu aliejumi, gautu mišiniu įtrinkite kiekvieną gabalėlį, tada įberkite šiek tiek druskos.
- Uždarome foliją, palikdami nedidelę skylutę orui išeiti, dedame į kepimo skardą ir 20 minučių į orkaitę, nustatydami 220 laipsnių temperatūrą.
- Po dvidešimties minučių atidarome kiekvieną maišelį ir dar 5 minutes kepame žuvį orkaitėje, kad ji įgautų rausvumą.
![Lašišos receptai - lašiša kepta folijoje](https://gamtosvaikis.lt/wp-content/uploads/2023/10/image-10-edited.png)
Lašiša orkaitėje su bulvėmis
Jums reikės:
- Bulvės (galite naudoti ir jaunas, ir senas, bet kokio dydžio ir veislės) – 7-8 vnt.
- Lašiša (filė arba kepsniai) – 0,5-0,6 kg.
- Riebi grietinė – 200 ml.
- Grietinėlė (20%) – 150 ml.
- Švieži krapai ir petražolės.
- Vyšniniai pomidorai – 4-5 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Saulėgrąžos ir druska.
Paruošimas:
- Bulves nuskuskite, supjaustykite maždaug pusės centimetro storio apskritimais įtrinkite druska ir pipirais.
- Lašišos filė aptepkite prieskonių ir smulkintų žolelių mišiniu.
- Pomidorus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais arba per pusę.
- Atskirame dubenyje sumaišykite grietinę, grietinėlę ir smulkintus žalumynus.
- Svogūną supjaustykite į pus žiedžius.
- Formą ištepkite aliejumi, išdėliokite sluoksnį bulvių, tada svogūnus, pomidorų, žuvį ant žuvies patepkite grietinės mišiniu, visa tai uždenkite bulvėmis ir ant viršaus bulvių uždėkite likusius pomidorus.
- Indą užpilkite kreminiu grietinės padažu.
- Pastatykite kepti 40 minučių 180-200 laipsnių temperatūroje.
Lašišos receptai: salotos su avokadu
Pats neįtikėtiniausias derinys, kokį tik galima įsivaizduoti. Lašišos receptai – salotos su avokadu ir putpelių kiaušiniais – tai skonio sprogimas ir kartu sveikas bei maistingas produktų tandemas.
Jums reikės:
- Lengvai sūdyta lašiša – 150 g
- Avokadas – 1 vnt.
- Putpelių kiaušiniai – 6 vnt.
- Solutų miksas
- Raudonasis svogūnas – pusė
- Alyvuogių aliejus – 2 šaukštai
- Druska, pipirai – pagal skonį
- Medus – 1 šaukštelis
- Citrinų sultys – 2 šaukšteliai
- Dižono garstyčios – 1 šaukštelis
Paruošimas:
- Salotų su sūdyta lašiša ruošimas turi prasidėti nuo žuvies pjaustymo, tačiau galite nusipirkti ir paruoštų supjaustytų griežinėlių skirtų salotoms. Atsargiai išimkite kaulus, kad valgydami neužspringtumėte. (jeigu įsigijote gabalėlį lašišos, o ne salotoms paruoštos lašišos filė)
- Avokadą nuplaukite, perpjaukite per pusę, peiliu išimkite kauliuką. Nuimkite odelę ir supjaustykite griežinėliais.
- Pusę raudonojo svogūno supjaustykite pusžiedžiais.
- Salotas nuplaukite vandeniu iš čiaupo, sudėkite į salotų dubenį.
- Išvirkite putpelių kiaušinius, perpjaukite pusiau. Galima naudoti ir vištų kiaušinius, tada užtenka 2 vnt.
- Į salotas sudėkite avokadą, svogūną ir kiaušinius.
- Paruoškite užpilą: sumaišykite medų, garstyčias, druską, pipirus, alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Užpilkite padažu ant salotų ir išmaišykite.
![Lašišos salotos su avokadu](https://gamtosvaikis.lt/wp-content/uploads/2023/10/image-11.png)
Salotos su rūkyta lašiša ir pomidorais
Nebanalios salotos su rūkyta lašiša ir šviežiais pomidorais be odelių, papildytos citrinų sulčių rūgštele. Dietinis šaltas užkandis su tikro restorano patiekalo skoniu.
Jums reikės:
- Pomidorai – 300 g
- Rūkyta lašiša – 200 g
- Citrina – pusė
- Druska ir pipirai – po žiupsnelį
- Raudonasis svogūnas – 1 vnt.
Paruošimas:
- Šiam patiekalui tinka tik prinokę ir sultingi pomidorai. Daržovės turi būti užpiltos verdančiu vandeniu, o po to sudėti šaltame vandenyje. Pomidorams nuimkite odelę, šaukštu išimkite sėklas, o minkštimą aštriu peiliu supjaustykite dideliais gabalėliais.
- Nuplaukite raudoną svogūną, nuimkite lukštą ir supjaustykite plonais pus žiedžiais.
- Rūkytą lašišą supjaustykite, išimkite kaulus ir supjaustykite stambiais kubeliais.
- Sumaišykite žuvį su svogūnu ir užpilkite citrinos sultimis ir palikite pastovėti 5-7 minutes.
- Į salotas suberkite pomidorus, išmaišykite, jei norite, papuoškite sezamo sėklomis.
Cezario salotos su lašiša
Cezario salotos su lašiša – dar vienas daugelio restorano patiekalų bruožas. Jei nesate didelis vištienos užkandžių mėgėjas, pabandykite į jį įdėti lengvai sūdytos lašišos. Likę salotų ingredientai išlieka tokie patys.
Jums reikės:
- Lengvai sūdyta lašiša – 250 g
- Duonos džiūvėsėliai salotoms – 50 g
- Salotų mixas – 100 g
- Parmezanas – 50 g
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Vyšniniai pomidorai – 100 g
- Garstyčios – 1 šaukštelis
- Alyvuogių aliejus – 4 šaukštai
- Pusė citrinos
- Česnakas – 1 skiltelė
- Druska ir pipirai – pagal skonį
Paruošimas:
- Žuvį supjaustykite plonais griežinėliais.
- Pomidorus ir salotas nuplaukite, parmezaną sutarkuokite smulkia tarka.
- Išvirkite kietai kiaušinius, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais.
- Paruoškite salotų užpilą: sumaišykite druską, pipirus, įspauskite česnako, išspauskite sultys iš citrinos puselės, supilkite garstyčias ir aliejų. Sumaišykite visus ingredientus.
- Išdėliojame salotų lapus, užpilame trupučiu padažo. Ant viršaus uždėkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus ir žuvies gabalėlius.
- Kiaušinių ketvirčius paskleiskite aplink lėkštės kraštą. Dar kartą apšlakstykite likusiu padažu. Ant viršaus pabarstykite skrebučiais ir parmezanu.
Lengvai sūdyta lašiša
Jums reikės:
- 500 g. lašišos;
- 3 šaukšteliai druskos
- 1 šaukštelis cukraus
- juodieji pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Lašišos receptai: filė nuplaukite vandeniu, nusausinkite servetėlėmis, jei yra, išimkite kaulus. Tai lengva padaryti su pincetu.
- Dubenyje sumaišykite druską ir cukrų. Cukraus galima dėti pagal savo skonį arba jo visai nenaudoti.
- Paruošto mišinio sluoksnį užpilkite ant indo dugno, ant viršaus dėkite žuvį oda žemyn, visiškai uždenkite likusiu marinavimo mišiniu. Nesijaudinkite dėl per daug druskos. Žuvis įgers tiek, kiek reikės.
- Jei norite, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, uždenkite žuvies indą maistine plėvele ir padėkite į šaltą vietą 12 valandų.
- Po to filė nuplaunama po šaltu vandeniu, išdžiovinama, sutepama augaliniu aliejumi.